Olejek rycynowy ? zastosowanie w pielęgnacji ciała

Olejek rycynowy często znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Jednak swoje zastosowanie ma również w przemyśle kosmetycznym. Ma bowiem niezwykłe właściwości pielęgnacyjne. W jaki sposób warto go zatem stosować?

1. Brwi i rzęsy. Olejek rycynowy idealnie nadaje się do pielęgnacji brwi i rzęs ? dzięki temu stają się dłuższe, grubsze, a także ciemniejsze. Jak należy go stosować? Olejek można na rzęsy nakładać za pomocą czystej szczoteczki od tuszu do rzęs. W brwi należy go natomiast wcierać. Trzeba jednak uważać z ilością olejku ? kiedy dostanie się do oczu, spowoduje podrażnienia.

2. Włosy. Olejek rycynowy sprawdza się w roli maski do włosów, a to dzięki swojej ciężkiej konsystencji. Można go nakładać na końcówki włosów ? będzie zapewniał im niezbędne nawilżenie. Można również nakładać go na całą długość włosów lub na ich nasadę ? będzie działał regenerująco(zwłaszcza po połączeniu z żółtkami i nafta kosmetyczną). Olejek rycynowy można łączyć z innymi produktami, np. oliwką do włosów. Jak olejek działa na włosy? Sprawia, że stają się lśniące, miękkie i grubsze, zapobiega rozdwajaniu się końcówek i wzmacnia wzrost włosów.

3. Skóra pięt, łokci, kolan. Olejek rycynowy idealnie nadaje się do twardej skóry pięt, kolan oraz łokci ? działa na nią zmiękczająco. W tym celu można go wcierać w skórę lub też robić okłady z olejku połączonego z kremem ? takie okłady pomagają regenerować popękaną skórę.

4. Twarz. Olejek rycynowy można też z powodzeniem stosować do pielęgnacji twarzy. Nadaje się do przygotowania oczyszczającej twarz mieszanki ? połączenia olejku rycynowego z innym olejkiem pasującym do typu skóry (olejek z pestek winogron ? skóra sucha, olejek z migdałów ? skóra normalna, olejek jojoba ? skóra tłusta).

Olejek rycynowy ma zatem naprawdę wszechstronne zastosowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *